top of page

Kuinka Flex Bootsin kuoren kuuluu istua kavioon?

Harkitsetko bootsien ostamista, mutta vaihtoehtoja on ihan liikaa etkä halua tuhlata aikaa ja rahaa vääränlaisten bootsien ostoon?


Vai oletko hiljattain ostanut Flex Bootsit, mutta ne ei istukaan niin hyvin kuin toivoit ja mietit onko ne sittenkään paras vaihtoehto hevosellesi? Anna meidän auttaa!

 

"Tuleeko kuoren istua tiukasti kavioseinämää vasten, vai haittaako jos kuori on jostain kohtaa hieman väljä?"

~ ~ ~

"Sopiiko Flexit hevoselleni jolla on kapeat kaviot?"

~ ~ ~

"Mitä jos kavion kulmaus on eri kuin bootsin kuoren? Saako bootsit silloin sopiviksi, esimerkiksi pohjallisten kanssa?"

~ ~ ~

"Kaviossa on vanhan tapaturman jäljiltä epätavallisia muutoksia tai kuoppa seinämässä - sopiiko Flexit silloin?"

 

Minna käy tässä blogissa läpi näitä yleisiä kuoren istuvuuteen liittyviä asioita selittäen, miten Flexit saa sopimaan monenlaisiin kavioihin ja antaa tietoa siitä milloin Flexit eivät ehkä ole se paras vaihtoehto hevosellesi.


Kapeat kaviot

Jos kavio on kapea, voi bootsi toimia hyvin vaikka sen sivuille jäisikin jonkin verran tyhjää tilaa. Kokemuksemme mukaan Flexit toimivat hyvin kavioissa, jotka ovat enintään 10mm pidemmät kuin leveät. Jos hevosen kavio on kuitenkin yli 10mm pidempi kuin leveä, saattaa bootsi alkaa kiertää jalassa koska sivuilla on liikaa tyhjää tilaa.


Useimmiten, kun kavio on yli 10mm pidempi kuin leveä, se johtuu tavasta millä kaviot on vuoltu. Jos kaviot vuollaan vastoin hevosen rakennetta tarpeeksi moneen kertaan, kavion muoto muuttuu. Jotta tällainen kavio voidaan korjata, vuolijan tulee ymmärtää kavion anatomia ja tietää missä kavion eri osien kuuluisi olla. Valitettavasti näemme päivittäin kuvia ylipitkistä kavioista jotka on selkeästi avun tarpeessa, mutta kavionhoidon ammattilainen on sanonut omistajalle että kavioissa ei ole mitään vikaa. Tämä on haitallista ennen kaikkea hevoselle. Näissä tapauksissa on omistajan vastuulla opetella tunnistamaan miltä kavion tulisi näyttää kun se on terve, ja miltä kavion yleisimmät ongelmat näyttävät. Tavoitteemme on opettaa näitä asioita mahdollisimman monelle tavalliselle hevosenomistajalle, ja teemme sen verkkokurssien kautta. Opi Lukemaan Hevosesi Kavioita-kurssillamme opit tunnistamaan kavion ongelmat, ja näet miltä terve kavio näyttää. Alekoodilla SH23 saat kurssin TÄYSIN ILMAISEKSI.


Tässä on esimerkki kaviosta, joka on malliltaa kapea. Kun vuolutekniikkaa muutettiin kunnioittamaan hevosen rakennetta ja kaviot vuoltiin useammin, kavion muoto muuttui 9 kuukauden aikana huomattavasti pyöreämmäksi, koska tämä on tälle kaviolle anatomisesti oikeanlainen muoto.Pystyt kaviot

Jos kavio on kovin pysty (oikeanlaisesta vuolusta huolimatta), on Flex Bootsin kuori tiukka sen yläreunasta, ja bootsin alareunassa on usein tyhjää. Tällöin varvas ei mene bootsin varvasosaan perille asti, ja se saattaa aiheuttaa sen, että bootsi kuluu nopeammin, tai ei pysy niin hyvin jalassa kuin sen pitäisi.


JOS tällaiset kaviot on vuoltu lähes täydellisesti ja kaviot ovat aidosti, anatomisesti normaalia pystymmät, voidaan bootsi kuumasovittaa kavioon sopivaksi. Kuumasovitusta kannattaa kuitenkin harkita tarkkaan, koska näin muokatut bootsit eivät enää kuulu takuun piiriin. Jos kaviot on vuoltu oikein ja hevoselle valitaan juuri oikean kokoiset bootsit, saadaan ne usein sopimaan kavioihin ilman kuumasovitustakin.


On myös hyvä mainita tässä, että Flex Bootsin uusi leveän mallinen bootsi on seinämän kulmaukselta pystympi kuin standardi Flex Bootsi. Joten jos hevosesi kaviot on hieman pystyt JA pyöreät, Flex Boot wide-bootsi saattaa olla niihin paras vaihtoehto.


Toisessa blogissamme What kind of hoof shapes do flex boots fit näytämme miten Flexit istuu erimallisiin kavioihin ilman kuumasovitustakin.Anna bootseille aikaa

Joskus bootsien istuvuus paranee ajan kanssa. Käytössä bootsit pehmenee hieman ja muovautuvat kavion mukaan; ne ikäänkuin tulevat yhdeksi kavion kanssa. Vaikka Flexit ei vaadikaan totutteluaikaa, kokemuksemme mukaan ne sen kun vain paranevat muutaman käyttökerran jälkeen!

Yllä on kuva aivan uudesta bootsista (punainen pehmuste) ja sama bootsi vuoden käytön jälkeen (vihreä pehmuste). Alunperin bootsi oli hieman tiukka takaosasta, mutta käytön myötä se on muovautunut kavion muotoon ja on nyt mitä mukavin lenkkari hevoselle.Ilmarako kuoren keskiosassa

Jos huomaat että kuoren keskiosassa on ilmarako ja kuori ei ole kavion seinämässä kiinni, tämä on melkein aina merkki siitä että kavioseinämässä on flare, eli kavioseinämä leviää maata kohti. Tämä vaikuttaa siihen miten hyvin bootsit pysyvät jalassa, ja meidän suositus on että hevosen hyvinvointi menee ratsastuksen edelle, ja kaviot hoidetaan kuntoon ennenkuin mietitään miten bootseilla voidaan mahdollistaa ratsastus. Terapiabootseina Flexit toimivat erittäin hyvin ja tällöin istuvuuden ei tarvitse olla aivan täydellinen. Bootsit tarjoavat silti kavioille sen suojan mitä hevonen tarvitsee kavioiden kuntoutusvaiheessa.


Tunnet ilmaraon jos painat kuorta sormella silloin kun bootsi on hevosen jalassa. Kuoren tulisi istua kaviota vasten tasaisesti koko kavion ympäri, joten jos tunnet että kuori antaa periksi yhdessä kohtaa erilailla kuin muualla, on kyseessä mitä luultavimmin ilmarako.Tyhjää tilaa bootsin takaosassa

Jos bootsin takaosaan jää hieman tyhjää tilaa, ei se yleensä ole ongelma, kunhan varvas on kunnolla perillä bootsin etuosassa, ja bootsi istuu kavion edestä ja sivuilta hyvin. Jos kannat on surkastuneet, jää bootsin takaosaa helposti tyhjää tilaa. Pohjalliset auttavat näissä tapauksissa, sillä ne täyttävät takaosa tyhjää tilaa. Takaosaan saattaa myös jäädä tyhjää tilaa jos kavio on pyöreä, ja tällöin Flex Boot wide bootsi saatta olla parempi vaihtoehto. Voit lukea pyöreästä bootsimallistamme täällä.

Jos hevonen takoo, ja bootsin takaosassa on tyhjää tilaa, astuu hevonen silloin helposti etujalan bootsin takaosan päälle ja vetää bootsin pois jalasta, aivan kuten saattaisi tapahtua rautakenkienkin kanssa. Takominen on usein vuolun aiheuttamaa: etujalat eivät lähde tarpeeksi nopeasti eteenpäin, pois takajalkojen tieltä. Saattaa myös olla että hevonen liikkuu suuremmin kuin mitä sen luonnollinen, terveellinen liikerata tulisi olla. Joskus, kun hevosen tasapaino paranee ja se alkaa siirtää painoa takaosaan, se lopettaa takomisen.Rako kuoren yläreunassa

Jos kuoren yläreuna ei istu kavioseinämää vasten, tarkista ensin, että bootsi on suorassa ja keskellä kaviota; hieman vinossa oleva bootsi aiheuttaa helposti yläreunan rakoilua. Rakoilua tapahtuu helposti myös hevosilla joilla on esimerkiksi hajavarpaat tai muita kavioiden virheasentoja ja flareja samaan aikaa. Kun flaret hoidetaan kuntoon, istuu bootsi kavioon paljon paremmin. Bootsin yläreuna saattaa myös rakoilla jos bootsi on yksinkertaisesti liian suuri. Oli syy mikä tahansa, yläreunan rakoilu vaikuttaa siihen miten hyvin bootsi pysyy jalassa.Kavion loiva kulmaus

Flexit toimivat hyvin terveissä kavioissa joiden kulmaus on normaalia loivempi. Jos näyttää siltä että kavion kulmaus on liian loiva Flex Bootsiin, mitä luultavimmin koko kaviokapseli (mukaanlukien varvas ja kannat) on liian edessä. Jos näin on käynyt, näyttää koko bootsi oudolta jalassa ja yleensä TPU takaosa ei myöskään istu jalkaan hyvin. Takaosaan jää rako vuohiskuopan päälle ja vuohisremmi ei yllä kunnolla kiinni. Varvas ei mene bootsin etuosaan kunnolla ja kuoren etuosassa on huomattava ilmarako kuoren yläosaan asti. Nämä ovat ensisijaisesti tapauksia jossa kavioterveyteen pitäisi puuttua, sillä liian matalat ja/tai liian edessä olevat kannat ovat todella haitalliset hevoselle. Pitkä varvas ja matalat kannat rasittavat hevosen kehoa, jänteitä ja nivelsiteitä huomattavasti, sekä kuluttaa bootseja nopeammin kuin pitäisi. Kehotamme että omistaja hoitaa ensin hevosen vuolun ja kavioissa olevan tulehduksen kuntoon, sillä se on hevosen hyvinvoinnille parasta. Viikottainen varpaan peruutus tekee ihmeitä tällaisiin kavioihin ja kuukauden kuluttua katsomme jo ihan eri muotoisia kavioita.Fit Kit-kuori kiertää jalassa, onko se ongelma?

Vaikka Fit Kit-kuori keirtäisikin hevosen jalassa, ei se välttämättä tarkoita että koko bootsi kiertää myös. Kun remmit ja pehmusteet on asennettu, bootsi on sovitettu jalkaan oikein ja bootsiin on lisätty tarvittaessa pohjalliset, istuu bootsi usein kavioon oikein hyvin ja napakasti. Ja kuten edellä on mainittu, kunhan rakenteen mukaisesti vuoltu varvas on bootsin etuosassa perillä asti, ei haittaa vaikka takaosassa olisikin hieman tyhjää tilaa.


Jos bootsi kuitenkin kiertää, pohjallisen lisääminen tekee bootsista hieman tiukemman ja saattaa näin auttaa kiertämisongelman kanssa. Joissain tapauksissa taas väljempi bootsi toimii paremmin kiertämisongelman kanssa, joka siis ei johdu bootsista vaan ongelmasta hevosen ylälinjassa ja/tai hevosen tavasta käyttää jalkaa.


Hevosellani on epämuodostuneet kaviot tai päkiäiset, toimiiko Flexit silti?

On paljon hevosia joilla on epämuodostuneet kaviot tai päkiäiset, mutta jotka käyttävät Flex Bootseja menestyksekkäästi tästä huolimatta. Flex Bootsit ovat niin pehmeät että ne eivät lähes koskaan hankaa tai ärsytä ongelmakohtaa. Jos kavionseinämä on epämuodostunut, bootsin istuvuus riippuu epämuodostuman vakavuudesta ja jokainen hevonen on käsiteltävä yksittäistapauksena. Näissä tapauksissa omistajan tulee ymmärtää että bootsi ei välttämättä istu tai pysy jalassa täydellisesti. Olemme sovittaneet ja myyneet Flex Bootseja tällaisille hevosille paljon, ja näillä hevosilla ratsastetaan Flex Bootsit jalassa ilman suurempia ongelmia!

 

Haluatko yksilöllistä sovitusapua, ja neuvoja siitä sopisivatko Flexit SINUN hevosellesi? Lähetä meille sähköpostia osoitteeseen helpdesk@flexhoofboots.com ja autamme mielellämme!


Jotta voimme neuvoa sinua oikein, lähetäthän meille kuvat ja mitat hevosesi kavioista. Löydät ohjeet kuvien ja mittojen ottoon täältä.


 

Kiitos mielenkiinnostasi Flex Bootseja kohtaan!160 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page