top of page

Kuinka otetaan hyviä kaviokuvia

Miksi kavioiden valokuvaus on hyödyllistä? Millaisia kuvia sinun tulisi ottaa, ja kuinka usein? Puhumme tässä blogiartikkelissa siitä, miten jokainen hevosenomistaja voi hyötyä hevosensa kavioiden kuvaamisesta, ja näytämme miten sinä voit ottaa kuvia joiden avulla voit seurata hevosesi kavioiden kehitystä. Jos olet kiinnostunut ostamaan Flex Bootsit hevosellesi ja haluat apua oikean koon määrittämisessä, tämän blogin neuvot ovat erityisen hyödyllisiä sinulle. Jotta voimme neuvoa oikean koon valinnassa, täytyy meidän nähdä tarkat ja oikeasta kuvakulmasta otetut kuvat kavioista.



Kaviokuvien hyödyt

Valokuvat ovat erittäin hyödylliset erilaisten kavion ongelmien, kuten seinämän leviämisen (flare), epätasapainoisuuden ja kasvurenkaiden havannointiin. Etenkin jos olet vasta aloittelemassa tunnistamaan kavioiden tilaa, on usein helpompi tarkastella valokuvaa kuin itse kaviota. Valokuvaa voit katsoa niin kauan kuin on tarpeellista ja opetella rauhassa, mitä kuva kertoo. Jos et ole varma miltä erilaiset kavion ongelmat näyttävät, suosittelemme tätä minikurssia, jonka avulla opit lukemaan hevosen kavioita, ja tunnistamaan kaikki yleisimmät kavion ongelmat.


Kaviot kehittyvät ja muuttuvat jatkuvasti riippuen vuodenajoista, hevosen elinolosuhteista, ravinnosta ja liikunnan määrästä ja laadusta, sekä siitä miten kavioita vuollaan. Kun katsot ja käsittelet kaviota joka päivä, ei niissä tapahtuvia muutoksia välttämättä aina huomaa. Mutta, jos otat kavioista kuvia säännöllisesti, esimerkiksi kolmen kuukauden välein, voit vertailla kuvia toisiinsa ja huomaat siten helposti mitä muutoksia niissä on tapahtunut, ja onko muutokset olleet positiivisia vai negatiivisia. Tämän tiedon avulla voit tehdä faktoihin perustuvia päätöksiä hevosesi hoitoon liittyen.

Milloin kaviokuvia tarvitaan

Bootsivalmistajana tarjoamme asiakkaillemme ilmaista sovitusneuvontaa. Jotta voimme antaa mahdollisimman tarkkoja neuvoja oikean bootsikoon määrittämiseen ja bootsien istuvuuteen liittyen, tarvitsemme valokuvat hevosesi kavioista, seka kavioiden leveys- ja pituusmitat. Bootsin istuvuuteen vaikuttaa ei vain kavion mitat, vaan myös kavion muoto ja kunto. Joten jos harkitset bootsien ostoa, tarkkojen kaviokuvien avulla on oikean koon loytyminen huomattavasti helpompaa.


Valmisteluja ennen kaviokuvien ottamista

Kuten monessa muussakin asiassa, valmistelu on tarkeä osa hyvien kaviokuvien ottamista.


Ota kuvat kovalla alustalla

Kuvien ottaminen pehmeällä alustalla johon kavio uppoaa, kuten nurmikolla, ei toimi. Jotta kavion muotoa voidaan analysoida oikein, tulee hevosen seisoa kovalla alustalla. Jos sinulla ei ole kovapintaista, tasaista aluetta missä hevonen voi seistä, voit laittaa kuvattavan kavion alle vanerilevyn jämäkän pahvilaatikon tms.


Putsaa kaviot huolellisesti

Mitä puhtaammat kaviot on, sen paremmin niistä näkee yksityiskohdat. Putsaa siis kavionseinämä, antura ja säde huolellisesti. Metalliharjalla saat kaviot erittäin puhtaiksi helposti! Mutta ole varovainen, ettet harjaa metalliharjalla jalan herkkiä alueita eli sädettä ja päkiäisiä. Pidä myös huoli siitä, että valkoviiva ja säteen uurrokset ovat puhtaat ja niistä on poistettu kaikki lika ja maa-aines.


Varmistu siitä että hevosen on mukava seistä paikoillaan

Anna hevoselle heinäverkko tai kaveri viereen seisomaan, jos se auttaa hevostasi. Jos hevonen ei jostain syystä rauhoitu sinä päivänä kuvaussessioon, saattaa olla parempi koittaa uudelleen jonain toisena päivänä.


Hyvä valaistus

Parhaat kaviokuvat saa hieman pilvisenä päivänä, kun aurinko ei paista suoraan ja voimakkaana. Jos otat kuvat erittäin aurinkoisena päivänä, tarkista mistä suunnasta kuvat kannattaa ottaa suhteessa auringonvaloon, jotta kuvista tulee selkeitä, eikä niissä ole voimakkaita valon ja varjon eroja.


Minkälaisia kaviokuvia sinun tulisi ottaa?

On tärkeää että kaviokuvat otetaan aina samalla tavalla ja samoista kuvakulmista. Näin voit verrata uusia ja vanhoja kuvia helposti toisiinsa, ja näet mitä muutoksia kavioissa on tapahtunut.


Kavioista kannattaa ottaa ainakin sivukuva ja anturakuva. Mutta, jos haluat dokumentoida ja seurata kavioiden kehitystä tarkemmin, suosittelemme että otat valokuvat myös muista kuvakulmista. Alla neuvomme mitä kuvia kavioista kannattaa ottaa, miten ne otetaan ja miksi ne ovat hyödyllisiä.


Olemme listanneet jokaiseen eri kuvakulmaan asiat, joita voit arvioida kuvasta.


1. Sivukuva

Laita kamera maan tasalle. Jos käytät kännykän kameraa, käännä kännykkä niin, että kameran linssi on lähinna maata.


Pidä kamera noin metrin päässä kaviosta, ja zoomaa kaviota kohti niin, etta kuvassa näkyy koko kavio, vuohinen ja vuohisluun alaosa.


Ota valokuva suorakulmassa kavioon nähden, niin että sisempi kantapallo on melkein näkyvissä, mutta ei aivan.


Mitä kaviosta otettu sivukuva meille kertoo?

Sivukuvasta huomaat jos varpaan seinämä on liian pitkä (edestä taaksepäin katsottuna, emme tarkoita ylhäältä alaspäin pitkää), ja mikä kavion etuseinämän kulmaus on. Tämä kuvakulma näyttää sinulle myös kantojen korkeuden ja kulmauksen, sekä ruununrajan asennon.


2. Kuva kavion edestä

Pidä kamera maan tasolla. Jos käytät kännykän kameraa, käännä kännykkä niin, että kameran linssi on lähinnä maata.


Pidä kamera noin metrin päässä kavioista, ja zoomaa kaviota kohti niin että kuvassa näkyy koko kavio ja vuohinen.


Ota kuva suorakulmassa kavion keskikohtaan nähden.



Mitä hyötyä suoraan edestä otetusta kuvasta on?

Tästä kuvakulmasta näet onko kavion seinämän reunat levinneet (flare), ja ruununrajaa tutkimalla näet onko kavio tasapainoinen sivusuunnassa. Tästä kuvakulmasta näet myös jos hevonen on hajavarpainen tai suppuvarpainen.


3. Anturakuva

Pidä kaviota ylhäällä ja kohdista kamera suoraan kaviota kohden. Pidä huolta ettei kätesi peitä anturaa mistään kohtaa, ja että koko antura on näkyvissä.


Pidä kamera samassa kulmassa kuin antura, jotta et ota kuvaa vinossa kulmassa.


Mita hyötyä anturakuvasta on?

Anturakuva kertoo kaviosta paljon! Sen avulla voit analysoida säteen kuntoa, huomioida kavion tasapainon edestä taakse ja myös sivuttain, tarkistaa missä kohtaa kannat ovat säteeseen verrattuna, sekä näet onko kavion levein kohta siellä missä sen pitäisi olla. Anturakuvan avulla voit myös arvioida valkoviivan terveyttä ja huomata jos seinämä on levinnyt mistään kohtaa (flare).


4. Sivukuva anturasta

Pidä kaviota ylhäällä ja kohdista kamera anturaa kohti kulmassa.

Pidä huoli että koko antura näkyy kuvassa selkeästi.


Mita hyötyä anturan sivukuvasta on?

Tästä kuvakulmasta voit arvioida anturan holvikkuuden. Se myös auttaa hahmottamaan kantojen tilannetta ja seinämän korkeutta. Lisäksi tästä kuvakulmasta on hyvä tarkastella säteen paksuutta ja terveyttä.


Jos haluat oppia enemmän kavion holvikkuudesta, mitä se on ja miksi se on tarkeää, tämä blogiartikkeli käy läpi oheiset asiat!


5. Kuva kannoista

Pidä kaviota ylhäällä niin että varvas osoittaa hieman maata kohti. Kohdista kamera niin että näet kannat, sekä hieman anturaa ja varvasta.


Mitä hyötyä kantakuvasta on?

Tätä kuvaa ei välttämättä tarvita bootsien hankintaan, mutta sen avulla voit tarkastella kantojen, päkiäisten ja säteen kuntoa, ja seinämän mahdollista epätasapainoa. Tästä kulmasta näet myös ovatko kannat tasapainossa ja onko päkiäisten pehmytkudos symmetrinen.


 


Vinkki kaviokuvien suhteen


Kun olet ottanut kuvat, saattavat ne mennä helposti sekaisin etkä enää muista mikä kuva on mistäkin kaviosta. Helppo tapa pitää kuvat järjestyksessä on ottaa ensin kuva koko raajasta mistä näkyy helposti mikä jalka on kyseessä, sitten kuvata sen jalan kavio kaikista kuvakulmista, ja lopuksi ottaa toinen kuva koko raajasta, ennenkuin siirryt kuvaamaan seuraavaa kaviota. Näin kuvat pysyvät järjestyksessä ja niiden ottamisen jälkeen näet helposti mikä kavio on milloinkin kyseessä.


Kuvaamisen jälkeen kannattaa jokaiseen kuvaan lisätä kavion nimi (vasen etu = vej, oikea taka=otj, jne) ja myös päivämäärä milloin kuva on otettu.


 

Toivomme että tämä artikkeli inspiroi sinua ottamaan hevosesi kavioista kuvia säännöllisesti!


Jos haluat oppia lisää kokonaisvaltaisesta kavionhoidosta, nämä verkkokurssit auttavat sinua!

173 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page