top of page

Koska kaviot tulisi vuolla?

Alkuperäinen Minnan kirjoittama teksti luettavissa Englanniksi täältä.


Ei ole mikään salaisuus, että Flex Hoof Bootsin tiimi suosittelee HYVÄÄ viikottaista ylläpitovuolua hevoselle ja Flex Bootseille. Tässä hieman lisää siitä miksi nimenomaan hevoselle.


Hevosen kavio on mitä nerokkain luomus, erittäin vahva ja sopeutuva, mutta kuitenkin hauras monin tavoin.

Vuolun tarkoitus ei ole yrittää pitää kavioita ”kasassa”: lohkeamasta ja kasvamasta liikaa, vaan vuolun tarkoitus on sallia kavion kuntoutuminen, ylläpitää kavion sisäisten osien terveyttä ja suojata kaviota. Vuolun tarkoitus on myös pidentää hevosen elinikää (näin ollen myös ”käyttöikää”) - totta puhuen pelastaa hevonen teurasautolta monissa tapauksissa. Hyvin hoidetut kaviot on kun laittaisi rahaa pankkiin.


Koska kavio siten tarvitsee vuolua? Joka 6 tai 8 viikko, niinkun on aina tehty? Vai joka 7 päivä kun kavio on kasvanut vain hieman?

Alla olevat kaviot on vuoltu viimeksi 7 viikkoa sitten (normaalisti vuoluväli on 4 vkoa) eikä tämä pidentynyt vuoluväli ainakaan auttanut ylläpitämään kavion tasapainoa. Kuvissa on tarjolla ahtaita kantoja, matala-asteista tulehdusta (lievää kaviokuumetta) ja pukinkaviota.

Suomen kielessä ei ole muuta sanaa martokavion tulehdustilalle kun kaviokuume. Kaivokuumetta on paljon eri asteisia ja kaviokuume nimenomaan tarkoittaa tulehdusta martokaviossa. Tulehdus voi olla lievää ja massiivisempaa. Aina se tulee kuitenkin tunnistaa ja hoitaa.


Huomaa ponin kavio keskellä, jolla on eteenpäin kääntynyt sarveiskotelo johtuen martokavion tulehduksesta ja liian pitkästä vuoluvälistä. Vaikka vuolulla saadaankin tällainen kavio näyttämään paljon paremmalta, kavion sisällä tapahtuu paljon asioita jotka pitää hoitaa ruokinnalla ja elinolosuhteilla. Tämä poni tarvitsee vuolua viikottain.


Ideaalissa ympäristössä, luonto on tarkoittanut kavioiden kuluvan jokaisella askeleella. Tämä ei toteudu kesyhevosella, vaikka kuinka jalostamme niitä parempien ratsastusominaisuuksien vuoksi. (Okei, ehkä meillä on yksi hevonen 10 miljoonasta joka kuluttaa kaviot ideaalisti, ei kuitenkaan jäädä tähän ajatukseen jumiin.)

Kuitenkin, kaikki hevoset ja ponit on edelleen samoja eläimiä samalla tavalla toimivine kavioineen ja elimistöineen. 100 tuhannen euron kilpahevosen elimistö toimii täysin samalla tavalla kun lahjoituksena saadun shetlanninponin. Jos kyse on jalan sisäisistä ongelmista, metabolisesta häiriöstä, vinoista jaloista tai kavioista, liian pitkät vuoluvälit pahentaa näitä ongelmia massiivisesti.


 

Tämä kavio on vuolua vailla. Viimeisin vuolu oli 7 päivää sitten. Seuraavassa kuvassa sama kavio on Flex Bootsissa vuolun jälkeen.

Kavio näyttää edelleen hyvältä ennen vuoluakin, eikö? Niin sen kuuluukin, ja sen kuuluu aina näyttääkin hyvältä. Jos kavio ei näytä hyvältä, olet jo auttamattomasti myöhässä.


Muista, kun vuolet tai vain edes raspaat kaviot ennen, ennen kun ne näyttää huonolta, se on kun laittaisi rahaa pankkiin.

Kuitenkin kun tarkastellaan kaviota tarkemmin, varvasosa on jo hieman lähdössä karkuun eteen, seinämät kaipaa hienosäätöä (tämä ei tarkoita että vuolemme kaiken pois!!), ulkokanta alkaa kääntyä hieman eteen. Kaviossa on hieman irtoseinämää ajalta kun vuoluväli oli liian pitkä.



Joskus ihmiset hoitavat tai hoidattavat kaviot pidempien vuoluvälien mukaan koska ”hevonen arkoo aina vuolun jälkeen”. Meidän pitäisi toimia juuri päinvastoin. Kun vuolemme kaviot viikottain, muutos kavioissa on hevoselle niin pieni, ettei se edes huomaa sitä, ja näin sen kuuluisikin olla. Etsi syytä arkomiselle - tapahtuuko se koska vuolutyyli on tietynlainen? Tapahtuuko se sen takia että hevosella on hiljainen tulehdus kavioissa ja vuolija ei osaa huomioida sitä? Vai onko kyseessä molemmat tai aivan jokin muu syy? Hyvin usein arkomista tapahtuu keväisin kun hevoset on laskettu laitumelle, tai ne on alkaneet saada jo pikkasen vihreää, vuolija tulee juuri silloin ja hetken päästä hevonen arkoo. Toki se on vuolijan syy, vaikka vuolu on ollut vuosikausia samanlainen. Jos omistaja ei tee kavioille mitään vuolijan käyntien välillä, ja vuoluvälit on liian pitkät, ei pidä ihmetellä että hevonen reagoi, kun alla on vielä matala-asteinen tulehdus vihreästä ruohosta. Hyvinkin pieni määrä vihreää ruohoa riittää laukaisemaan tulehduksen kehossa jos hevosella on vähääkään taipumusta metaboliseen oireyhtymään. HUOM! Hoikkakin hevonen voi olla metabolinen!

Viikottainen vuolu ei tarkoita sitä, että hevosen kaviot vuollaan liian lyhyiksi. Se tarkoittaa kavioiden hienosäätöä, oikean pituuden löytämistä juuri sille hevoselle, kantojen ja varpaan paikan oikeaa löytämistä ja niiden pitämistä optimina juuri sille hevoselle.


(Mieti itseäsi joka viikko hieman isommissa kengissä, 6-8 vkon päästä vaihdat taas ne sopivat kengät. Mikä fiilis? Miten tämä muutos vaikuttaa lihaksistoosi ja tapaasi liikkua? Ota rinkka selkään ja kokeile vielä painon kanssa, luultavasti aika pian varaat ajan hierojalle.)


Viikottaisen vuolun avulla valkoviiva tiivistyy, seinämät suoristuu, kannat pysyy paikoillaan eikä pääse kasvamaan eteen ja painumaan alle niinkun aikaisemmin, anturat vahvistuvat ja sädepatja saa vahvistua jokaisella askeleella niinkun sen kuuluukin. Vuolun tekeminen on myös todella kevyttä, kun sen tekee usein.

Jos hevosella on pysyvää vauriota kavioissa, mikä on liiankin yleistä, ei kavioista koskaan tule täydellisiä mutta kaikki kaviot kehittyvät parempaan suuntaan huomattavasti viikottaisella hoidolla. (Pysyvä vaurio syntyy kun kaviot hoidetaan perinteisen kaavan mukaisesti liian pitkillä vuoluväleillä, huonolla vuolulla, pahimmassa tapauksessa huonon vuolun päälle lyödään rautakenkä, liian sokerisen ruuan syönti tms (HUOM, KEVÄTLAITUMET TULOSSA!! HEVOSIA EI TULISI PÄÄSTÄÄ LAITUMELLE VASTA KUN JUHANNUKSEN JÄLKEEN AIKAISINTAAN!) Ruokinta-aiheesta löytyy aikaisempi blogikirjoitus.


Kun lähdet ratsastamaan eikä sinulla ole paljoa aikaa, nostat jalan pukeaksesi bootsit jalkaan, huomaat, että kaviossa on muutama milli liikaa seinämää. Yksinkertaisesti otat raspin ja siistit kaviot muutamalla raspin vedolla ennen kun bootsi puetaan jalkaan. Seuraavan kerran kun lähdet ratsastamaan ja on enemmän aikaa, vuolet hieman kulmatukia tai sädettä, mitä ikinä tarvitsee tehdä. Kätevää!

Tämä kaikki ottaa vain pari minuuttia ja kaviot on aina hyvässä mallissa, hevosen on mukava kulkea ja kaviot saavat asianmukaisen stimulaation jokaisella askeleella, kaikki kavion osat toimii niin kun niiden pitää toimia.


Jokainen kavio poikkeaa toisesta ja nämä on vain pari esimerkkiä. Yllä olevat esimerkit ei ole lähellekään täydellistä, josko sellaisia edes on olemassa, mutta jos katsot seinämän pituutta, kavion osien suhteita toisiinsa ja mietit, että näitä pitäisi vähän siistiä, olet jo menossa ajatuksen tasolla oikeaan suuntaan.


Kehitä silmääsi katsomalla erilaisia kavioita. Vertaa oman hevosesi kavioita toisten hevosten kavioihin - miltä ne näyttävät ja miten ne eroavat toisistaan?

Tarkastele miltä kavion seinämä näyttää kokonaisuudessaan, missä kohtaa suhteessa hevosen jalkaa on varvasosa? Entä kannat? Yllä olevan hevosen kavion kantaosa ei kasva juurikaan ja antura on aika litteä. Pidemmällä vuoluvälillä tai jos hevonen syö ruohoa, varpaat karkaa saman tien liian eteen ja kannat kääntyvät alle. Kaviot on kaukana täydellisestä! Tämä hevonen saa herkästi matala-asteisen tulehduksen kavioihin eikä se voi syödä liikaa sokeria, hevonen on viettänyt suurimman osan elämästään tulehtuneissa kavioissa ennen kun se muutti nykyiseen kotiinsa.


 

Tässä toinen hevonen joka vuollaan viikottain ja tältä sen kaviot näyttää Flex Bootseissa.

Näemme, että mikä on hyvä kaviolle, on myös hyvä Flex Bootseille.



 

Alla esimerkki vuoluvälien eroista. Molemmat kuvat on otettu ennen vuolua samankaltaisista hevosista. Normaalisti molemmat hevoset vuollaan 4 vkon välein mutta johtuen lomista, vuoluväli venyi 7 viikkoon. Ensimmäisen hevosen omistaja raspailee kavioita ammattilaisen käyntien välissä. Toisen hevosen omistaja ei.



Kumman näistä hevosista on mukavampi liikkua? Mitä tapahtuu, kun ratsastamme hevosta jonka kaviot kasvaa näin paljon? Vaikka vuolusi ei olisi täydellinen, mutta ammattilainen käy vuolemassa hevosen säännöllisesti ja opastamassa sinua, on hevosen silti paljon mukavampi liikkua hoidetuissa kavioissaan kun kavioissa, jotka vain jätetään kasvamaan viikokausiksi. Kun hoidat kavioita säännöllisesti, hevosesi välttyy siltä, että sen jalka alkaa ajan kanssa laskeutumaan varvas edellä, joka vaikuttaa negatiivisesti aina hevosen ylälinjaan saakka - mainitsimmeko jo että se on kuin laittaisi rahaa pankkiin?


 

Vaikka kaikkia jo aiheutettuja vahinkoja ei voida korjata hyvällä ja säännöllisellä vuolullakaan, ennaltaehkäisy ON ratkaisu, meidän ei kuitenkaan koskaan tulisi lakata yrittämästä. Viikottaiset vuolut, matalasokerinen ravinto, vapaa korsirehu, lauma ja paljon liikuntaa on lääke moneen vaivaan.


Jos jää jumiin hokemiin ”tällä on aina ollut huonot kaviot”, ”tämä on täykkäri tai Quarteri”, ”se on geeneissä”, ja yksinkertaisesti luovuttaa kokeilemasta antamalla kavioille parhaan mahdollisen hoidon, tekee hevoselle karhunpalveluksen. Et myöskään anna itsellesi sitä iloa, mikä tulee tunteesta, kun näkee kavioiden paranevan silmiensä edessä. Se on mahtavaa!


Iloisia vuoluhetkiä!


Alkuperäinen Blogikirjoitus Minna Sarkkinen

3,987 views0 comments
bottom of page