top of page

Standardi vai pyöreä Flex Bootsi, kumpi on parempi hevosellesi?


Edellisessä blogissa puhuimme uudesta Flex Boot WIDE bootsista. Kerroimme, miksi suunnittelimme bootsit pyöreille kavioille ja vastasimme näihin uusiin malleihin liittyviin yleisimpiin kysymyksiin. Voit lukea blogin täältä. Tässä blogiartikkelissa katsomme hieman tarkemmin, minkälaisiin kavioihin uudet Flex wide-bootsit sopivat, ja kuinka määrittelet, kumpi bootsiversioistamme olisi parempi hevosellesi.


Uusi pyöreä Flex Boot WIDE eroaa standardi Flex Bootsista pohjan ja kuoren muodon suhteen. Pyöreän bootsin pituus- ja leveysmitta on sama, kun taas standardi bootsi on 10mm pidempi kuin leveä, eli muodoltaan ovaali. Pyöreän bootsin kuoren etureunan kulmaus on hieman jyrkempi kuin standardi bootsin, sillä pyöreät kaviot ovat luonnostaan hieman pystymmät. Allaolevista kuvista huomaat nämä erot bootsien välillä.

Millaisille kavioille Flex Boot WIDE on tarkoitettu?

Olisi helppo sanoa että uusi pyöreä bootsi sopii kaikille pyöreille kavioille. Hyvän istuvuuden saavuttaminen ei kuitenkaan ole aivan niin helppoa. Kavion muotoja ja jalan kokoja on monenlaisia ja kavio myös joustaa ja liikkuu moneen suuntaan hevosen liikkuessa. Joten kun arvioidaan bootsin istuvuutta, tulee ottaa huomioon muutakin kuin vain anturan muoto.


Katsotaan ensin esimerkkejä terveistä, luonnollisesti pyöreistä kavioista, ja kuinka Flexit istuvat niihin.


Luonnollisesti pyöreät ja terveet kaviot

Kun rakenteenmukaisesti pyöreä kavio on vuoltu oikein, ja se on terve (ei allekasvaneita kantoja ja sitä myöden ahtaita päkiäisiä), on melko helppoa todeta että Flex Boot WIDE on paras bootsimalli tällaisille hevosille.


Alla on esimerkki kaviosta, joka on leveämpi kuin pitkä, ja johon pyöreä Flex Bootsi sopii hyvin. Kavionseinämä on kiinnittynyt hyvin lamellikerrokseen aina ruununrajasta kannatinseinämään saakka, valkoviiva on terve ja kiinteä koko anturan ympäri (seinämässä ei ole flarea) joten kavio on sille anatomisesti oikeassa muodossa. Kannat on avonaiset ja oikealla paikalla jalan alla ja päkiäiset on hyvin muodostuneet.Alla on kuva standardista Flex Bootsista samassa kaviossa. Standardi, ovaalinmuotoinen bootsi istuu kavioon hyvin leveyssuunnassa, mutta bootsin kuoren takaosassa on tyhjää tilaa. Huomaa, että bootsi toimii kaviossa silti hyvin, varsinkin, jos bootseihin lisätään pohjallinen parantamaan istuvuutta.


Tässä on toinen esimerkki kaviosta joka on luonnostaan pyöreä. Kavion seinämä on kiinteästi kiinni lamelleissa ja kavio on leveydeltään ja pituudeltaan samanmittainen.Pyöreät kaviot ja alle kasvaneet kannat

Kavio voi olla luonnostaan pyöreä, mutta kun arvioidaan miten bootsi saadaan istumaan kavioon parhaalla mahdollisella tavalla, on tärkeää ottaa huomioon myös päkiäisten muoto.


Seuraavassa kuvassa on kavio, joka on mitoiltaan pyöreä, mutta kannat on kasvaneet alle. Kuvasta sitä ei välttämättä huomaa heti, koska kavio on vuoltu rakenteenmukaisesti. Allekasvaneista kannoista kielii kapea säde, ahtaat kannat, eteenpäin kääntynyt kantaseinämä sekä taaksepäin pullottavat päkiäiset. Joskus tällainen kavio on bootsin sovitusmielessä ovaali, sillä päkiäisten pitää myös mahtua bootsiin ilman, että kuoren takaosa taipuu liikaa taakse. Näissä tapauksissa on parasta käyttää sovituskuoria parhaan bootsimallin löytämiseen. Jos päkiäiset eivät mahdu kuoreen, ei TPU takaosakaan tule istumaan kunnolla hevosen jalkaan, tai bootsia pitää customoida.


Alla on kuva samasta kaviosta standardissa, ovaalinmallisessa Flex Bootsissa. Bootsin takaosassa on tyhjää tilaa mutta tämä voidaan korjata pohjallisella. Tämä bootsi toimii tässä tapauksessa, koska hevosen keho on tasapainossa ja se ei polje kannoilleen.

Seuraavassa kuvassa on sama kavio uudessa pyöreässä WIDE bootsissa. Kun bootsi istuu kavioon näin napakasti, mitä luultavimmin pohjallinen ei enää mahdu bootsiin.Ero pyöreän kavion ja levinneen kavion välillä

On erittäin tärkeää tiedostaa, onko kavio anatomisesti pyöreä, vai onko siinä flareja - eli onko seinämä levinnyt, jolloin kavio saattaa näyttää pyöreältä, tai leveämmältä kuin pitkältä. Jos kaviossa on flareja, se on ensisijaisesti vuolun ja/tai ravinnon aiheuttamaa, ja näissä tapauksissa ongelman ensisijainen aiheuttaja pitää korjata ensin, ennenkuin yritetään käyttää pyöreitä bootseja ongelman piilottamiseen.


Alla on esimerkkejä flareista. Flaren tunnistaa siitä, että kavion seinämän kasvukulma muuttuu jossain kohtaa ruununrajan ja kannatinseinämän välillä. Tämä saattaa ilmetä varvasseinämässä, jommalla kummalla kavion sivuseinämällä, tai molemmilla sivuseinämillä. Alla on kaksi esimerkkiä, missä flare esiintyy sivuseinämällä.


Anturaa katsottaessa flaren tunnistaa siitä, että seinämä ei seuraa anturan muotoa ja näyttää paikoittain huomattavasti leveämmältä.

Sopiiko Flex Boot WIDE hevosille joiden kaviot ovat erityisen pystyt?

Vaikkakin pyöreän bootsin kuori on varvasseinämästä hieman pystympi kuin standardi Flex Bootsi, ero niiden välillä ei ole suuri. Sen takia pyöreä bootsi ei välttämättä sovi hevosille joilla on erittäin pystyt kaviot, tai esimerkiksi pukin kaviot.Oikean bootsin valinta

On yleistä, että samalle hevoselle saattaa sopia muutama Flex Bootsien eri koko. Jos hevonen esimerkiksi tarvitsee bootseihin pohjalliset, bootsikoko joka on hyvin napakka kavioon ei välttämättä ole se paras vaihtoehto, sillä pohjalliset eivät mahdu silloin bootsiin kunnolla. On siis täysin ymmärrettävää, että juuri sen oikean bootsikoon löytäminen saattaa tuntua hankalalta. Muistathan, että Flex Bootsit toimii paremmin mieluummin hieman väljänä, kuin liian napakkana.


Paras tapa löytää juuri sinun hevosellesi paras bootsikoko, on käyttää sovituskuoria ammattilaisen avustuksella. Paras vaihtoehto on asiantunteva Flex Boot sovittaja joka voi tulla tallillesi sovittamaan kuoria hevosellesi, tai vaihtoehtoisesti voit ottaa meidän asiakaspalveluun yhteyttä. Jos lähetät meille hevosesi kavioiden mitat ja kuvat sähköpostilla osoitteeseen helpdesk@flexhoofboots.com voimme avustaa oikein bootsikoon ja -mallin valinnassa. Olemme luoneet ohjeet, joiden avulla saat otettua kavioista tarkat ja hyödylliset kuvat - ohjeet löydät blogistamme täältä: https://www.flexhoofboots.com/post/kaviokuvia


 

Jos haluat oppia tunnistamaan kavion terveyteen liittyviä seikkoja enemmänkin, tule mukaan Opi Lukemaan Hevosesi Kavioita-verkkokurssille!

22 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page