top of page

Flexit kiertää takajaloissa!

Päivin kokemukset Flexeistä, ja siitä kuinka ne eivät ensin sopineet hänen hevosensa takasiin.

 

Metallikengistä kengättömyyteen

Siirryimme arabitammani Miinan kanssa kengättömyyteen noin 8 vuotta sitten. Silloin ostin bootsit, jotka olivat siihen aikaan ihan hyvät... jälkeenpäin kuvista katsottuna ne olivat isot kolhot, ja näyttävät aika hassulta ohuissa arabin jaloissa. Bootsit olivat ihan ok, mitä nyt vauhdissa lentelivät jaloista ja aika usein herkkään ihoon tuli hiertymiä, vaikka käytössä oli säärystimet.


Matkaratsastuksen vauhti alkoi tuottaa ongelmia

Olimme harrastaneet matkaratsastusta pienimuotoisesti ja kun halusin lisätä matkaa ja vauhtia, bootsit alkoivat muodostua ongelmaksi. Kokeilin lähes kaikki markkinoilla olevat bootsit ja ongelmana oli usein se, että etenkin takajaloissa bootsit irtosivat tai hiersivät. Yksi malli oli muuten hyvä, mutta materiaali oli aivan järkyttävän kovaa. Ongelmana oli myös talvella se, että jos bootseissa oli tarrat, niihin kerääntyi lumipaakkuja, joka sai tamman pukittelemaan… Ja usein bootsit sitten siinä menossa irtosivat. Meillä on mennyt bootseihin tuhansia euroja; moni olisi varmaan jo luovuttanut, mutta minä en!

Ja sitten kokeilimme Flex Bootseja

Sitten tiellemme osuivat Flex Hoof Bootsit. Sinä vuonna, kun kokeilimme Flexejä, toinen hevoseni kuoli ja Miinalla oli paljon surua, stressiä ja muutoksia elämässä. Alkuun, ennen toisen hevosen kuolemaa bootsit tuntuivat hyviltä, mutta jossain kohtaa kaverin kuoleman jälkeen alkoivat ongelmat takabootsien kanssa: ne eivät pysyneet edes käynnissä paikoillaan. Miinan takajalat tekivät hyvin voimakasta kiertoliikettä ja meillä oli myös ongelmana se, ettei täysin sopivaa kokoa ollut bootseissa saatavilla. Se hyvä ominaisuus Flexeissä kuitenkin oli ja on, että vaikka ne lähtivät jaloista ja kääntyivät välillä kokonaan ympäri jaloissa (!), ne eivät menneet rikki.

Toisella hevosellani Flexit olivat toimineet todella hyvin, joten pidin niitä niin hyvinä bootseina, että halusin ne ehdottomasti pitää myös Miinalla. Ymmärsin sen, että ongelma ei ole bootseissa, vaan hevosessa; Miina reagoi kaverin menetyksestä aiheutuneeseen stressiin koko kropallaan. Toisen hevosen kuolema ja kaikki muuttuneet tilanteet saivat Miinan koko kropan valtavaan jumitukseen, joka sitten aiheutti takajalkojen vahvan kiertoliikkeen.


Asiaa ei myöskään auttanut se, että käytin Miinalla takajaloissa kokoa, joka oli aivan todella nafti; kavio ei saanut kasvaa milliäkään, joten sain raspata niitä todella ahkerasti. Mutta Miinan kanssa meillä oli niin pitkä bootsirumba takana, että olin valmis sen tekemään, koska muilla tavoin Flexit olivat toimivat. Jossain vaiheessa kokeilin Flexejä nastojen kanssa kesällä, ja huomasin sen toimivan paremmin koska nastojen ansiosta bootsi ei kiertynyt jalassa yhtä pahasti, ja sain siten vaihdettua bootsit kokoa isompiin.

Kun aloimme pikkuhiljaa toipumaan kaverin menetyksestä aiheutuneesta stressistä, ja bootsit pysyivät jalassa paremmin, alkoi liikkuminen avaamaan kropan jumeja ja hoidin samalla Miinaa jäsenkorjauksella ja hieronnalla. Jossain vaiheessa huomasin, että takajalkojen kiertäminen on vähentynyt ja hevonen liikkui muutenkin hyvin. Jätin nastabootsit pois ja laitoin bootseihin pohjalliset, ja sen jälkeen bootsit ovat pysyneet takajaloissa todella hyvin!


Nyt meillä on ollut Flexit käytössä kaksi vuotta ongelmitta. Ne pysyvät tosi hyvin jalassa, ovat ihanan pehmeät, eivät hierrä, eikä niissä ole tarrakiinnitystä joka olisi talvella ongelmallinen. Nastabootseissa on todella hyvä pito: arabi tekee joskus vähän ylimääräisiä hyppyjä eri suuntiin, mutta sekään ei ole Flexien kanssa ongelma. Välillä kun pihattotarhan pohja on jäinen, ovat hevoset joutuneet pitämään bootseja jalassa monta vuorokautta putkeen, mutta siitäkään ei ole arabin herkkä iho kärsinyt. Pitää vaan huolehtia, että pehmusteet ovat kuivat ja puhtaat.


Olen hyvin onnellinen, että en luovuttanut, koska nyt meillä vihdoin on bootsien suhteen huolet ohi. Meillä on kaikilla kolmella hevosella Flexit ja niillä on todella suuri merkitys hevosten kokonaisvaltaisessa hyvinvoinnissa. Ja myös omistajan!


246 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page